kuchnia włoska Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie dobrze kultowe są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by następnie zakomunikować, że nigdzie indziej na globie nie ma tak stosownego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

Najlepsze steki Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj nadzwyczajną tożsamość. Mimo to ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś absolutnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie tworzą podstawę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja oraz na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość lub skomplikowane techniki gotowania.

Co dogłębnie miłujemy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej rozpiętości makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura pożywienia – również do pokochania!
Włochy są kultowe ze swojej silnej kultury rodzinnej. Przeważnie posiłki są długie, albowiem uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.