włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród wielu możliwości, które oferuje kuchnia z Europy powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie smaki

Polakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne posiłki włoskie

Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. bianca restauracja kraków Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, gnocchi, piada oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film